Cevapi az már csak Cevapi, Hrvatska je Hrvatska!
Na már most egy nyár nem telhet legalább egy horvátországi kiruccanás nélkül. Ezért neki is vágtunk - pár száz kilométer és meg is érkeztünk Trogir-ba, gyermekkorom egyik fontos állomására (bár akkor még nem igen ettem csevapot). Mit is mondjak, ez nem Budapest, hanem a horvát tengerpart, itt minden étteremben találunk Cevapi-t, Pljeskavica-t. A tapasztalat az, hogy ne a belvárosban, a leginkább turistákra specializálódott étteremben együnk, mert egy eldugott öbölben, egy halász-étteremben, na igen...ott a legfinomabb:
Születésnap, avagy a LIDL-s csevap
Itt a nyár vége, és eljött a becses pillanat amikor is egy meglepetés buli keretében megünnepeltük a születésnapomat, és mi más lehetett volna a menü, mint CEVAP. Talán már említettem, hogy Magyarországon a sokféle mélyhűtött csevapcsicsi közül (sokat próbáltam már - soha ne vegyetek SPAR-osat) a Lidl által forgalmazott hasonlít leginkább az eredetire. Új csomagolásban vehetjük meg már a 98%-ban marhahúst tartalmazó német finomságot, tehát egyértelműen nem az eredeti recept szerint készült, de mit tegyünk, ha egyszer jó az íze:
400 és a menza
Valószínű sokan ismeritek a 400 nevű szórakozóhelyet, vagy sörözőt, vagy bárt..akárhogy is nevezzük megtaláljuk az étlapon a kedvenc "horvát" ételünket. És FINOM!!!..talán az eddigi legkellemesebb csalódásom a 400-os csevap. Igen kétkedve rendeltem meg, mert hát sok mindent tud az a hely, de hogy pont jó csevapot csináljanak?!..aztán kiderült, hogy a séf szerb:)
Ellenben, ahol sose egyetek ilyen ételt, az a dolgozók menzája. November van, azt írják a Huba utcai menzán, hogy a "Chef ajánlata" ma csevapcsicsi - első gondolatom persze, hogy egy ilyen helyen TILOS megkóstolni, mert csak hatalmas csalódás lehet. Aztán kicsit morfondíroztunk, végül is nagy bajunk nem lehet belőle, ha adunk neki egy esélyt. Hát nem kellett volna..már a fotón is elég bizarr: